Pierwsze kroki w przygotowaniu potraw zgodnych z założeniami diety mogą być nieco utrudnione, nikt nie jest w stanie zapamiętać wszystkich produktów i ich wartości glikemicznych, warto dlatego mieć zawsze pod ręką małą ściągawkę.

Tabela przedstawia produkty o indeksie do 50, z tego względu, że takich produktów powinniśmy tylko używać przygotowując potrawy!

Produkty IG Produkty IG
Ocet 5 Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) 5
Skorupiaki 5 Awokado 10
Agrest złoty 15 Brukselka 15
Cebula 15 Cukinia 15
Cykoria 15 Czarna porzeczka 15
Fasolka pnąca 15 Fasolka szparagowa 15
Grzyby 15 Imbir 15
Kalafior 15 Kapusta 15
Kiełki (fasoli mung, soi itp.) 15 Kiszona kapusta 15
Koper 15 Korniszony (bez cukru) 15
Mączka chleba świętojańskiego 15 Migdały 15
Ogórek 15 Oliwki 15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje 15 Orzeszki ziemne (fistaszki) 15
Papryczki chilli 15 Papryka (czerwona, zielona, żółta) 15
Pesto 15 Piniola 15
Por 15 Rabarbar 15
Rzodkiew 15 Sałata 15
Seler naciowy 15 Soja 15
Szczaw 15 Szparagi 15
Szpinak 15 Tofu 15
Zarodki (pszenne) 15 Acerola 20
Artiszoki 20 Bakłażan 20
Czekolada gorzka (>80% kakao) 20 Czereśnie 20
Fruktoza 20 Jogurt sojowy 20
Kakao (bez cukru) 20 Karczochy 20
Pędy bambusa 20 Sok cytrynowy (niesłodzony) 20
Sos z tamaryndy (bez cukru) 20 Sos z tamaryndy (bez cukru) 20
Agrest niebieski 25 Borówki 25
Czekolada gorzka (>70% kakao) 25 Czerwona porzeczka 25
Fasola mung, flagolet 25 Humus 25
Jeżyny 25 Maliny 25
Masło migdałowe 25 Masło z orzechów laskowych 25
Mąka sojowa 25 Pestki z dyni 25
Truskawki 25 Wiśnie 25
Zielona soczewica 25 Buraki surowe czerwone 30
Ciecierzyca gotowana 30 Czerwona soczewica 30
Czosnek 30 Dżem słodzony sokiem owocowym 30
Grejpfrut 30 Gruszka 30
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) 30 Mandarynki 30
Marakuja 30 Marchew surowa 30
Marmolada bez cukru 30 Migdałowe mleko 30
Mleczko owsiane (niegotowane) 30 Mleko odtłuszczone w proszku 30
Mleko sojowe 30 Morele świeże 30
Pomelo 30 Pomidory 30
Rzepa, brukiew (surowe) 30 Soczewica żółta 30
Twaróg odtłuszczony 30 Amarant ziarno 35
Biała fasola 35 Brzoskwinie 35
Ciecierzyca z puszki 35 Czarna fasola 35
Drożdże 35 Drożdże piwne 35
Dziki ryż 35 Fasola biała – perłowa, borlotti, czrna, czerwona, adzuki 35
Figi świeże 35 Granat 35
Groszek zielony 35 Jabłka duszone 35
Jabłka suszone 35 Jabłko (świeże) 35
Jogurt odtłuszczony 35 Kukurydza antyczna indiańska 35
Kwinoa (komosa ryżowa) 35 Lody słodzone fruktozą 35
Mąka z ciecierzycy 35 Musztarda Dijon 35
Nasiona ( siemię lniane, sezam, mak ) 35 Nektarynki 35
Pigwa 35 Pomarańcze 35
Pomidory suszone 35 Przecier pomidorowy 35
Seler surowy (korzeń) 35 Słonecznik 35
Sok pomidorowy 35 Sorbet jabłkowy 35
Śliwki 35 Bób niedojrzały/nie gotowany 40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach 40 Fasola z puszki 40
Figi suszone 40 Gryka 40
Kasza gryczana 40 Laktoza 40
Maca (z mąki pp) 40 Makaron z mąki razowej – al dente 40
Marchwiowy sok 40 Masło orzechowe (bez cukru) 40
Mleko kokosowe 40 Morele suszone 40
Otręby (owsiane i pszenne) 40 Owies 40
Pigwa konserwowa (bez cukru) 40 Płatki owsiane (nie gotowane) 40
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) 40 Spaghetti al. dente (gotowane 5min) 40
Śliwki suszone 40 Ananas (świeży) 45
Banany niedojrzałe 45 Chleb pp stostowany 45
Chleb żytni (z mąki pp) 45 Jęczmień (ziarno) 45
kaszka pszenna bulgul 45 Kokos 45
Makaron: typ Capellini 45 Mąka z pszenicy egipskiej (kamut) 45
Płatki śniadaniowe pełne 45 Ryż basmati brązowy 45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) 45 Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) 45
Tosty z chleba z mąki pełnej 45 Winogrono (zielone i czerwone) 45
Zielony groszek z puszki (bez cukru) 45 Żurawina 45
Bataty – słodkie kartofle 50 Chayote – dyniowaty 50
Chleb orkiszowy 50 Ciasto z mąki pp (bez cukru) 50
Couscous (pełne ziarno) 50 Jabłkowy sok (niesłodzony) 50
Kiwi 50 Makaron z pszenicy durum 50
Mango 50 Musli (niesłodzone) 50
Owoce lichee 50 Persymona, kaki 50
Ryż basmati 50 Ryż brązowy 50
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) 50 Sok jabłkowy (niesłodzony) 50
Sok żurawinowy (niesłodzony) 50 Surimi (paluszki krabowe) 50