przepisy dieta glikemiczna

Cukinia to bogate źródło witamin (C, A, K i z grupy B) oraz składników mineralnych (magnez, potas i żelazo). Pozytywnie wpływa na układ krążenia i pokarmowy.

 

Składniki:

– 3 cukinie
– 4 pomidory
– 1 cebula
– 6 gałązek świeżej mięty
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– maka kukurydziana do zagęszczenia
– sól, pieprz, świeża bazylia
– sok z cytryny

Rozgrzewamy 2 łyzki oliwy w dużym garnku, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czekamy, aż się zeszkli. Usuwamy pestki z pomidorów i drobno je kroimy, dodajemy je do garnka, stale mieszając gotujemy 2 minuty. Następnie dolewamy 1 litr wody. Do wrzącego wywaru dodajemy gałązki mięty i pokrojoną w plastry cukinię. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po wyciągnięciu gałązek mięty, , aby zupa zgęstniała dodajemy wcześniej rozpuszczoną mąkę kukurydzianą w odrobinie zimnej wody. Mieszając trzepaczką gotujemy na dużym ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku, odstawiamy do ostygniecia.
Ostudzoną zupę wkładamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dobrze dodać sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwy i udekorować świeżą bazylią.