Łosoś zakrapiany cytryną z pomidorami i oliwkami

Doskonałe danie na obiad. Łosoś jest cennym źródłem kwasów omega3.Cytryna bogata w witaminę C, obniża IG. Pomidory dzięki antyoksydantom zapobiegają nowotworom, a oliwki dostarczą łatwo przyswajalnych tłuszczy.

Potrzebujemy:

– 500 g filetu z łososia
– 2 czerwone cebule
– 6 pomidorów
– 30 oliwek bez pestek
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy
– sok z połowy cytryny
– 1,5 szklanki wody
– sól, pieprz czarny i chilli
– 2 łyżki bulionu rybnego
– 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

Łososia cebulę i pomidory kroimy w kawałki, czosnek i cebulkę podsmażamy na patelni. Patelnia powinna być głęboka. Następnie dodajemy pomidory, bulion rybny, przecier pomidorowy, sok z cytryny, wodę i przyprawiamy. Dusimy około 5-8 minut. Gdy pomidory rozpadną się dodajemy kawałki łososia, ale nakrywamy go całą zawartością patelni. Pod przykryciem dusimy około 7 minut. Na sam koniec dodajemy oliwki, pilnując by się nie zagotowały. Danie można na koniec doprawić. Polecany jest z makaronem pełnoziarnistym.

Przygotowanie

dania niski indeks glikemiczny

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz