Sola w liściach szpinaku

catering dietetyczny warszawaSola – posiada duże ilości witaminy A i D, a także minerałów, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód. Ryba ta jest bogata w kwasy tłuszczowe OMEGA-3, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Szpinak (IG 15) zawiera wiele witamin – szczególnie A, C, E i witaminy z grupy B. Posiada dużo przyswajalnego żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i jodu, a także sodu czy potasu. Szpinak pobudza pracę trzustki, wzmacnia pracę serca i działa krwiotwórczo. Szpinak ma także zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Warzywo to zalecane jest przy różnych postaciach niedokrwistości, przy zaburzeniach czynności serca oraz przy kłopotach z trawieniem.

Składniki:

Sola
Szpinak/pak choi 100g
Cebula
Czosnek
Masło 15g
Płatki owsiane Szefa 5g
Jajko
Olej sezamowy

Sposób przygotowania:

Sole obtaczamy w jajku i płatkach szefa tworząc panierkę, układamy na pergaminie i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez ok. 10 – 15 minut pilnując, by nie wysuszyć ryby. Szpinak/pak choi myjemy i przesmażamy na maśle z czosnkiem i cebulką. Olej sezamowy wlewamy do oddzielnego pojemniczka i podajemy osobno do dania. Danie mozna podać z ryżem.

Danie znajduje się w ofercie menu cateringu dietetycznego w Warszawie – Fit and eat.

Przygotowanie

catering dietetyczny warszawa

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*