Potrawka z indykiem

catering dietetyczny warszawaPierś z indyka (pierś z kurczaka) to źródła białka pochodzenia zwierzęcego o dużej wartości odżywczej. Mięso drobiowe charakteryzuje się korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych w porównaniu z innymi rodzajami mięsa. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, potasu i magnezu.

Kasza – źródło skrobi, która w organizmie rozkłada się na glukozę – paliwo potrzebne do pracy mózgu i innych komórek. Bogactwo witamin E i PP oraz witamin z grupy B łagodzi objawy stresu, wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia pamięć, polepsza nastrój. Dodatkowo zawarte w kaszy składniki mineralne obniżają ciśnienie tętnicze krwi (potas),  zapobiegają niedokrwistości (żelazo) oraz korzystnie działają na układ nerwowy i pracę mięśni (magnez).

Składniki:

pierś z indyka
pieczarki 40 g
cebula
bazylia
sos pomidorowy 100 g
kasza pęczak
brukselka 100 g
masło 5 g
czosnek

Sposób przygotowania:

Pęczak gotujemy na osolonej wodzie . Indyk, pieczarki i cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy sos pomidorowy, bazylię, sól i pieprz oraz szczyptę cukru do smaku. Brukselkę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, a następnie podsmażyamy na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli, czosnku i tymianku.

Danie znajduje się w ofercie menu cateringu dietetycznego w Warszawie – Fit and eat.

Przygotowanie

CATERING DIETETYCZNY WARSZAWA

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*