Halibut z pestkami dyni

Halibut – zawiera kwasy tłuszczowe OMEGA-3, a także jod, który bezpośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Pestki z dyni ( IG 25) przeciwdziałają chorobom prostaty oraz niszczą pasożyty układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości cynku oraz witamin A i E pozytywnie wpływają na skórę – zapobiegają opryszczce, trądzikowi, przyspieszają gojenie się ran. Pestki z dyni wzmacniają barierę immunologiczną. Zawierają również witaminy płodności – tokoferole.

Zapoznaj się z Tabelą produktów o indeksie do 50.
 

Składniki:

Halibut
pestki z dyni 10 g
kapusta 150 g
sos pomidorowy 50 g
koncentrat pomidorowy 20 g
kminek
liść laurowy
sól i pieprz do smaku
olej z pestek dyni
makaron pełnoziarnisty Misura

Sposób przygotowania

Halibuta wykładamy na blachę i posypujemy pestkami z dyni. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 10 – 12 min. Kapustę białą szatkujemy i podsmażamy lekko na oliwie rzepakowej. Dodajemy liść laurowy, kminek i dusimy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy sos pomidorowy i 20 g koncentratu. Solimy i pieprzymy do smaku. Proponujemy danie podać z makaronem pełnoziarnistym Misura.

Danie znajduje się w ofercie menu cateringu dietetycznego w Warszawie – Fit and eat.

Przygotowanie

catering dietetyczny warszawa

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*