Zupa z soczewicy

Soczewica to źródło białka, skrobii, witamin z grupy B, C, PP, kwasu foliowego i składników mineralnych – wapń, fosfor, żelazo.
Nasiona zawierają minimalna ilość tłuszczu i mają niski indeks glikeiczny. Żelazo i kwas foliowy wpomagają powstawanie krwinek czerwonych i regulują funkcjonalność układu nerwowego.

Aby przygotować zupę z soczewicy potrzebujemy:

- 50 dag soczewicy
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz, lisć laurowy, curry lub kurkuma
- 2,5 l wody

W pierwszej kolejności należy opłukać i odsączyć soczewicę, wrzucić ją do gotującej wody i zagotować.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, smażymy na oliwie. Dodajemy przyprawy, a po minucie dolewamy trochę wody i dusimy przez około 8- 10 minut na małym ogniu.
Sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory wrzucamy do garnka z soczewicą i uduszoną cebulą.
Zupę gotujemy na średnim ogniu, do momentu rozgotowania soczewicy ( około 35- 40 minut). Pod koniec gotowania możemy jeszcze doprawić wg upodobań.

Przygotowanie

dania niski ig dieta glikemiczna

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*