Łosoś zakrapiany cytryną z pomidorami i oliwkami

Doskonałe danie na obiad. Łosoś jest cennym źródłem kwasów omega3.Cytryna bogata w witaminę C, obniża IG. Pomidory dzięki antyoksydantom zapobiegają nowotworom, a oliwki dostarczą łatwo przyswajalnych tłuszczy.

Potrzebujemy:

- 500 g filetu z łososia
- 2 czerwone cebule
- 6 pomidorów
- 30 oliwek bez pestek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- 1,5 szklanki wody
- sól, pieprz czarny i chilli
- 2 łyżki bulionu rybnego
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

Łososia cebulę i pomidory kroimy w kawałki, czosnek i cebulkę podsmażamy na patelni. Patelnia powinna być głęboka. Następnie dodajemy pomidory, bulion rybny, przecier pomidorowy, sok z cytryny, wodę i przyprawiamy. Dusimy około 5-8 minut. Gdy pomidory rozpadną się dodajemy kawałki łososia, ale nakrywamy go całą zawartością patelni. Pod przykryciem dusimy około 7 minut. Na sam koniec dodajemy oliwki, pilnując by się nie zagotowały. Danie można na koniec doprawić. Polecany jest z makaronem pełnoziarnistym.

Przygotowanie

dania niski indeks glikemiczny

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*