Organizm na diecie

Niewłaściwe odżywianie od lat zbiera na świecie ogromne żniwo. Otyłość, cukrzyca, choroby serca, problemy z krążeniem dotykają osób w coraz młodszym wieku. Niechlubnym liderem w liczbie osób zmagających się z ogromną nadwagą są Stany Zjednoczone, gdzie śmieciowe jedzenie trafia na talerze nawet najmłodszych Amerykanów. Niestety w Polsce również mamy do czynienia z ogromną liczbą dzieci i dorosłych zmagających się z nadwagą. Nie bez powodu dietetycy i rodzice walczą o to, aby ze szkolnych sklepików zniknęły tuczące słodycze, chipsy i gazowane napoje. Zbyt duża ilość słodyczy w przypadku dzieci powoduje nie tylko nadwagę, ale i poważne problemy z próchnicą dotykającą coraz większe rzesze młodych ludzi.

Zbyt duża waga ma także poważny wymiar społeczny: osoby otyłe trudniej nawiązują kontakty z innymi, są narażone na niewybredne komentarze i szykany ze strony środowiska, w którym się obracają, czują się wykluczone i nieakceptowane w społeczeństwie ogarniętym modą na bycie fit.

Podwyższony cholesterol, zwężone tętnice, problemy trawienne prowadzą do szeregu chorób z nadciśnieniem na czele. Obciążone stawy i żyły powodują ból nóg, żylaki. Źle dopasowana dieta jest przyczyną cukrzycy, z którą wiąże się wiele niebezpiecznych powikłań. Taki stan rzeczy wpływa bardzo negatywnie na zdrowie i jakość życia. Bardzo ważne jest aby nie dopuścić do sytuacji, kiedy jedynym rozwiązaniem naszych problemów okazuje się szpital lub długoletnie przyjmowanie leków. Właściwie dobrana dieta potrafi zdziałać cuda, najlepszym przykładem są osoby, którym udało się schudnąć, a wraz ze spadkiem kilogramów pozbyły się problemów z nadciśnieniem czy zbyt wysokim cholesterolem, a w efekcie uniknęły niebezpiecznego zawału serca. Często zdarza się, że dzięki zdrowej diecie i chudnięciu przyjmowanie leków przestaje być konieczne.

Dieta glikemiczna to idealne rozwiązanie dla diabetyków przyjmujących  określone dawki insuliny. W ich przypadku dbałość o właściwy poziom cukru odgrywa kluczową rolę. Stały poziom gwarantuje dobre samopoczucie i właściwe działanie organizmu, nie powoduje napadów głodu, pozwala utrzymać wagę, a w przypadku walki z kilogramami – umożliwia jej zredukowanie.  Stały poziom cukru to bardzo ważna kwestia w przypadku osób cierpiących na cukrzycę. Możliwość kontroli apetytu i dostarczanie niezbędnych składników odżywczych to podstawa właściwego odżywiania nie tylko podczas odchudzania.

Przygotowanie

catering dietetyczny warszawa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*