Tabela z indeksem glikemicznym

Pierwsze kroki w przygotowaniu potraw zgodnych z założeniami diety mogą być nieco utrudnione, nikt nie jest w stanie zapamiętać wszystkich produktów i ich wartości glikemicznych, warto dlatego mieć zawsze pod ręką małą ściągawkę.

Tabela przedstawia produkty o indeksie do 50, z tego względu, że takich produktów powinniśmy tylko używać przygotowując potrawy!

Produkty

IG

Produkty

IG

Ocet

5

Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.)

5

Skorupiaki

5

Awokado

10

Agrest złoty

15

Brukselka

15

Cebula

15

Cukinia

15

Cykoria

15

Czarna porzeczka

15

Fasolka pnąca

15

Fasolka szparagowa

15

Grzyby

15

Imbir

15

Kalafior

15

Kapusta

15

Kiełki (fasoli mung, soi itp.)

15

Kiszona kapusta

15

Koper

15

Korniszony (bez cukru)

15

Mączka chleba świętojańskiego

15

Migdały

15

Ogórek

15

Oliwki

15

Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje

15

Orzeszki ziemne (fistaszki)

15

Papryczki chilli

15

Papryka (czerwona, zielona, żółta)

15

Pesto

15

Piniola

15

Por

15

Rabarbar

15

Rzodkiew

15

Sałata

15

Seler naciowy

15

Soja

15

Szczaw

15

Szparagi

15

Szpinak

15

Tofu

15

Zarodki (pszenne)

15

Acerola

20

Artiszoki

20

Bakłażan

20

Czekolada gorzka (>80% kakao)

20

Czereśnie

20

Fruktoza

20

Jogurt sojowy

20

Kakao (bez cukru)

20

Karczochy

20

Pędy bambusa

20

Sok cytrynowy (niesłodzony)

20

Sos z tamaryndy (bez cukru)

20

Sos z tamaryndy (bez cukru)

20

Agrest niebieski

25

Borówki

25

Czekolada gorzka (>70% kakao)

25

Czerwona porzeczka

25

Fasola mung, flagolet

25

Humus

25

Jeżyny

25

Maliny

25

Masło migdałowe

25

Masło z orzechów laskowych

25

Mąka sojowa

25

Pestki z dyni

25

Truskawki

25

Wiśnie

25

Zielona soczewica

25

Buraki surowe czerwone

30

Ciecierzyca gotowana

30

Czerwona soczewica

30

Czosnek

30

Dżem słodzony sokiem owocowym

30

Grejpfrut

30

Gruszka

30

Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung)

30

Mandarynki

30

Marakuja

30

Marchew surowa

30

Marmolada bez cukru

30

Migdałowe mleko

30

Mleczko owsiane (niegotowane)

30

Mleko odtłuszczone w proszku

30

Mleko sojowe

30

Morele świeże

30

Pomelo

30

Pomidory

30

Rzepa, brukiew (surowe)

30

Soczewica żółta

30

Twaróg odtłuszczony

30

Amarant ziarno

35

Biała fasola

35

Brzoskwinie

35

Ciecierzyca z puszki

35

Czarna fasola

35

Drożdże

35

Drożdże piwne

35

Dziki ryż

35

Fasola biała – perłowa, borlotti, czrna, czerwona, adzuki

35

Figi świeże

35

Granat

35

Groszek zielony

35

Jabłka duszone

35

Jabłka suszone

35

Jabłko (świeże)

35

Jogurt odtłuszczony

35

Kukurydza antyczna indiańska

35

Kwinoa (komosa ryżowa)

35

Lody słodzone fruktozą

35

Mąka z ciecierzycy

35

Musztarda Dijon

35

Nasiona ( siemię lniane, sezam, mak )

35

Nektarynki

35

Pigwa

35

Pomarańcze

35

Pomidory suszone

35

Przecier pomidorowy

35

Seler surowy (korzeń)

35

Słonecznik

35

Sok pomidorowy

35

Sorbet jabłkowy

35

Śliwki

35

Bób niedojrzały/nie gotowany

40

Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach

40

Fasola z puszki

40

Figi suszone

40

Gryka

40

Kasza gryczana

40

Laktoza

40

Maca (z mąki pp)

40

Makaron z mąki razowej – al dente

40

Marchwiowy sok

40

Masło orzechowe (bez cukru)

40

Mleko kokosowe

40

Morele suszone

40

Otręby (owsiane i pszenne)

40

Owies

40

Pigwa konserwowa (bez cukru)

40

Płatki owsiane (nie gotowane)

40

Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu)

40

Spaghetti al. dente (gotowane 5min)

40

Śliwki suszone

40

Ananas (świeży)

45

Banany niedojrzałe

45

Chleb pp stostowany

45

Chleb żytni (z mąki pp)

45

Jęczmień (ziarno)

45

kaszka pszenna bulgul

45

Kokos

45

Makaron: typ Capellini

45

Mąka z pszenicy egipskiej (kamut)

45

Płatki śniadaniowe pełne

45

Ryż basmati brązowy

45

Sok grejpfrutowy (niesłodzony)

45

Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)

45

Tosty z chleba z mąki pełnej

45

Winogrono (zielone i czerwone)

45

Zielony groszek z puszki (bez cukru)

45

Żurawina

45

Bataty – słodkie kartofle

50

Chayote – dyniowaty

50

Chleb orkiszowy

50

Ciasto z mąki pp (bez cukru)

50

Couscous (pełne ziarno)

50

Jabłkowy sok (niesłodzony)

50

Kiwi

50

Makaron z pszenicy durum

50

Mango

50

Musli (niesłodzone)

50

Owoce lichee

50

Persymona, kaki

50

Ryż basmati

50

Ryż brązowy

50

Sok ananasowy (świeży, niesłodzony)

50

Sok jabłkowy (niesłodzony)

50

Sok żurawinowy (niesłodzony)

50

Surimi (paluszki krabowe)

50

 

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*