Produkty w diecie glikemicznej.

produkty dieta glikemicznaJuż wiemy czemu trzeba zwracać uwagę na indeks glikemiczny i dlaczego warto spożywać produkty o niskim indeksie. Ale nasuwa się pytanie – co w takim razie można jeść? (IG poniżej 55)

 

PRODUKTY ZBOŻOWE

pieczywo – chleb jęczmienny, gryczany, z soją i siemieniem lnianym, z otrębami owsianymi, pumpernikiel

Kasza, ryż, makaron – kasza perłowa, gryczana, ryż parboiled, makaron z mąki razowej, makarony al. dente

inne zbożowe – otręby pszenne i owsiane, jęczmień, gryka, żyto, pszenica

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE

mleko, jogurt, mleko sojowe, jogurt sojowy

OWOCE I PRZETWORY

surowe – jabłko, grejpfrut, winogrona, pomarańcza, brzoskwinia, gruszka, śliwka, truskawki, poziomki, wiśnie, czereśnie

soki owocowe – niesłodzone: sok jabłkowy, grejpfrutowy, ananasowy

inne – suszone morele

WARZYWA

fasolka szparagowa, marchew, kalafior, brokuły, papryka, kapusta, zielony groszek,sok pomidorowy bez cukru

rośliny strączkowe – fasola, soja, groch, soczewica, fasola Mung

Przygotowanie

dieta glikemiczna produkty

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*